מלאי עודף של רכיבים אלקטרוניים הוא מנת חלקם חברות יצרניות הפועלות בתחומים טכנולוגים המתחדשים ומשתנים תמידית על מנת לעמוד בקצב השוק, משווקים ומפעלי הרכבות בתחום האלקטרוניקה.
ישנם סיבות רבות להצטברות מלאי ללא שימוש כגון מלאי שנשאר בסיום פרוייקט / מינימום הזמנה גדול המחייב כמויות גדולות מרכיב מסויים / ביטול פרוייקט / תחזיות עיתוד מלאי לא נכון / הפיכת רכיב מסויים ל- Obsolete והחלפתו דגם חדש ועדכני יותר.
בלאי רכיבים אלקטרוניים במלאי גדול
סיבה נוספת היא טווח השימוש המקסימלי הנהוג בחברות רבות, שהוא עד 18-24 חודשים מתאריך הייצור המוטבע על האריזה (ועל כל רכיב) וזאת משיקולי אבטחת איכות והפחתת פסולים בייצור.
רכיבים אלקטרוניים רגישים ללחות ושינויי טמפרטורה ויש לאחסן אותם בסביבה מבוקרת, רכיב שלא אוחסן בצורה כזאת ונחשף ללחות ואף לפרק זמן קצר יראה סימנים של קורוזיה שלעתים לא נראית לעין אנושית, שכן הדבר מתברר בבדיקה מתחת למיקרוסקופ או צילום X-ray, יגרום לקשיים בהלחמה ובהרכבה, מעלה את הסיכון לרכיבים פגומים בייצור המוני ויגרור עיכובים ופסולים ברמת ה-PCB השלם.
במקרים רבים לא כל הכמויות המינימליות של רכיב תואם ל-BOM (Bill of materials) הראשוני ויש צורך להזמין מלאי גדול מהנדרש עקב כמות מינימום מספק , לדוגמא במקרים בהם מחייב הספק בגליל שלם מרכיב אחד 3000/5000 יחידות למרות שהלקוח זקוק למספר בודד של חלקים, לעתים מעדיף הלקוח לקבל מחיר מופחת בהנחה כמותיתת הכמות מצטברת ודבר זה מוביל בסופו של יום לעודפים במלאי אשר לעולם לא יורדים לרצפת ההרכבה ונותרים במחסן להעלות אבק.