הכלכלה המעגלית היא מודל כלכלי חדשני שמטרתו למזער בזבוז ולהפיק את המרב מהמשאבים.
בניגוד לכלכלה הליניארית המסורתית, העוקבת אחר גישת "קח, השתמש, השלך", הכלכלה המעגלית שמה דגש על קיימות באמצעות עיצוב מוצרים לאריכות ימים, שימוש חוזר ומיחזור.
הכלכלה המעגלית מבוססת על מספר עקרונות ליבה:
- מחשבה תחילה – עיצוב מוצרים מתוכננים תוך התחשבות בכל מחזור החיים שלהם, תוך מזעור פסולת והשפעה סביבתית מלכתחילה.
- שמירה על מוצרים וחומרים בשימוש – באמצעות שיטות כגון תיקון, שיפוץ ומיחזור, מוצרים וחומרים נשמרים במחזור זמן רב ככל האפשר.
תפקיד המיחזור בכלכלה המעגלית
- מיחזור משחזר חומרים יקרי ערך ממוצרים שסופקו, ומפחית את הצורך בהפקת משאבים בתוליים.
- יעילות במשאבים על ידי עיבוד חוזר של חומרים, מיחזור משפר את יעילות המשאבים ומפחית את טביעת הרגל הסביבתית של ייצור וצריכה.
- הפחתת פסולת מערכות מיחזור יעילות ממזערות את הפסולת הנשלחת למזבלות ולשריפה, מפחיתות את הזיהום ומשמרות את שטח ההטמנה.
- הזדמנויות כלכליות הנובעות מכך שתעשיות המיחזור יוצרות מקומות עבודה וממריצות פעילויות כלכליות הקשורות לאיסוף, מיון ועיבוד של חומרים הניתנים למחזור.
אמנם מיחזור הוא חיוני, אך הוא מתמודד עם מספר אתגרים, כגון זיהום חומרים הניתנים למחזור, תשתית לא מספקת וכדאיות כלכלית. הפתרונות להתמודדות עם אתגרים אלו מחייבת עיצוב מוצרים שקל יותר לפרק ולמחזר בסיום מחזור חייהם, תמיכה במדיניות הדורשות יישום תקנות המעודדות מיחזור ואכיפת השלכת פסולת, העלאת המודעות והחינוך לנוהלי מיחזור נכונים והשקעה בטכנולוגיות ותשתיות מיחזור מתקדמות להפחתת הזיהום.
מיחזור הוא נדבך חיוני בכלכלה המעגלית, שעוזר לסגור את המעגל לשימוש בחומר ותומך בפרקטיקות ברות קיימא. על ידי אימוץ שני המושגים, נוכל להתקדם לעבר עתיד בר-קיימא שבו משאבים מנוצלים ביעילות, פסולת ממוזערת והצמיחה הכלכלית לא עולה בקנה אחד עם הידרדרות סביבתית.